Випробувальний центр ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" створено 1990 року як контрольну лабораторію. Його одним з перших в Україні акредитовано Держспоживстандартом України в Системі УкрСЕПРО на технічну компетентність та незалежність. В 2002 році випробувальний центр впровадив та сертифікував систему управління якістю, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001-2001.

В 2005р. Випробувальний центр пройшов акредитацію в НААУ на відповідність ДСТУ ISO 17025-2001 (атестат №2Н098 від 17 червня 2005р.). На даний час ВЦ постійно проводить розширення галузі акредитації, на право проведення випробувань електропобутових засобів, будівельних матеріалів, верстатів, мийних засобів.

Основним завданням випробувального центру (ВЦ) є забезпечення якості та достовірності результатів випробувань. Проведення випробувань щодо показників якості та безпеки продуктів харчування, продовольчої сировини і промислової групи зразків з метою оцінки їх відповідності вимогам нормативної документації.

Галузь акредитації випробувального центру включає повний перелік досліджень сільськогосподарської сировини та харчових продуктів, які подаються замовниками.

Крім того, ВЦ акредитований на проведення досліджень мийних засобів, тютюнових виробів, випробування верстатів, ковальських машин, деревообробного, електропобутового, та аналогічного обладнання і комплектувальних виробів, радіоелектронної апаратури, засобів обчислювальної техніки, засобів автоматизації та механізації контрольно-касових операцій та конторського обладнання, обладнання технологічного для харчової та м'ясо-молочної промисловості, лічильників газу,іграшок, косметичних засобів, конвертів, карток поштових, зошитів, горючих природніх газів, бензину автомобільного, дизельного палива та будівельних матеріалів за показниками безпеки та якості.

Згідно угоди ILAC MRA про взаємне визнання з Міжнародною асоціацією з акредитації лабораторій результати досліджень акредитованих на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC 17025 НААУ лабораторій результати досліджень Випробувального центру визнаються на міжнародному рівні

До складу випробувального центру входять:
Підрозділ фізико-хімічних випробувань в якому проводяться визначення показників якості продукції (вміст вологи, жиру, солі, кислоти, консервантів, цукру, сухих речовин, міцність алкогольних напоїв і т. ін.) з метою підтвердження її відповідності вимогам нормативної документації.
Підрозділ радіологічних випробувань, в якому проводяться визначення вмісту радіонуклідів в продуктах харчування, воді, продовольчій сировині і будівельних матеріалах.
Підрозділ хроматографічних випробувань в якому проводяться визначення вмісту хлор- ртуть та фосфорорганіних пестицидів, вмісту мікродомішок в продуктах харчування, продовольчій сировині, ідентифікація коньяків і бренді з метою виявлення фальсифікованої продукції, визначення вмісту гістаміну, мікотоксинів, вітамінів, горомональних препаратів.
Підрозділ токсикологічних випробувань, в якому проводяться визначення вмісту солей важких металів (свинцю, кадмію, цинку, заліза, ртуті, міді) миш'яку, а також при необхідності хрому, нікелю, молібдену і т. ін в продуктах харчування, продовольчій сировині .
Мікробіологічна лабораторія проводить випробування харчових продуктів, продовольчої сировини, мийних засобів за показниками:

  • Санітарно-показові мікроорганізми: визначення мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів, бактерії групи кишкової палички (коліформ).
  • Потенційно-патогенних мікроорганізмів: кишкова паличка ( E.coli), коагулазопозитивний стафілокок, бактерії родини Proteus, ентерококи, сульфітредукуючі клостридії, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa (синьо гнійна паличка).
  • Патогенні мікроорганізми у тому числі сальмонела, лістерія.
  • Мікроорганізми мікробіологічної стабільності продукту: дріжджі і плісняві гриби.
  • Лабораторія також проводить випробування з визначення санітарно-показових вірусів –коліфагів ( кишкових бактеріофагів), молочнокислих мікроорганізмів, парагемолітичних вібріонів, визначення вмісту залишкових кількостей антибіотиків в продуктах тваринництва.
  • Підрозділ для промислових випробувань, в якому проводиться дослідження якості нафтопродуктів, природного газу та дослідження іграшок, будівельних матеріалів.
    Підрозділ для промислових випробувань проводить дослідженя:
  • верстатів метало- та деревообробних;
  • машин та обладнання для харчової промисловості;
  • електричних побутових приладів (чайників, кавоварок, холодильників, прасок, мікрохвильових печей, пральних машин, електросушарок, приладів для масажу, фенів, проекторів, насосів, кімнатних обігрівачів, витяжок для кухонь, тостерів, вентиляторів, кондиціонерів і т.п.);
  • електроінструментів (свердлильних машин, фрезерів, рубанків і т.п.);
  • приладів та апаратури для автоматичного регулювання, керування, діагностики виробничими процесами, технологічними лініями і агрегатами;
  • апаратів контрольно-касових електронних;
  • вимикачів електронних (комутатори, контролери, командоапарати і т.п.);
  • комплектувальних виробів (вилки, розетки, вимикачі і т.п.);
  • аудіо-, відео- та аналогічного електронного обладнання (радіоприймальні пристрої, телевізійні приймачі, дискові програвачі, підсилювальна апаратура і т.п.);
  • апаратури обробляння інформації - засобів обчислювальної техніки (комп’ютери, сервери, монітори, принтери і т.п.);
  • захисного устаткування (запобіжники, переривники кола і т.п.);
  • бетономішалок, розчинозмішувачів, вібраторів для ущільнення бетону;
  • обладнання технологічного (печі хлібопекарські електричні, печі для термічного оброблення електричні і т.п.);
  • електрообладнання машин;
  • шнурів, проводів та кабелів для побутових та промислових потреб, що мають з’єднувальні деталі або без них;
  • світильників (побутових, промислових, гірлянд електричні і т.п.);
  • систем тривожної сигналізації;
  • зварювального обладнання (автомати та напівавтомати для електродугового зварювання);
  • електроприладів для сільського господарства (сепаратори, інкубатори, маслоробки, подрібнювачі корму, водонагрівачі, обладнання для теплиць і т.п.);
  • Генетична лабораторія, в якій проводиться якісне та кількісне визначення вмісту генетично модифікованих організмів в харчових продуктах та сільськогосподарській сировині.

    Всі підрозділи забезпечені кваліфікованим персоналом, сучасними засобами вимірювання та випробувальним обладнанням, метрологічні і технічні характеристики яких дозволяють отримати достовірні результати вимірювань.

    Щороку у випробувальному центрі проводяться дослідження понад 2600 зразків продукції. Основні види досліджуваної продукції — це м'ясо та м'ясні вироби, хліб, крупи, молоко, масло, сир, алкогольна продукція, мінеральні води та безалкогольні напої, зерно та продукти його переробки, верстати, електро-побутова техніка, мийні засоби.

    ВЦ надає методичну та практичну допомогу в проведенні випробувань лабораторіям Івано-Франківської та інших областей. Також проводяться дослідження для інших лабораторій та випробувальних центрів за субпідрядними угодами.

    ВЦ постійно бере участь в міжлабораторних порівняннях — раундах професійного тестування. З результатами порівнянь може ознайомитись кожен бажаючий. Подібні порівняння дають можливість постійно вдосконалювати навики проведення досліджень та контролювати правильність проведення, достовірність їх результатів.

    Випробувальний центр гарантує замовникові метрологічну точність вимірювань та дотримання термінів виконання випробувань, відтворюваність та достовірність результатів вимірювань, їх повну конфіденційність.

    Дослідження харчової продукції за зверненнями громадян

    ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» інформує, що його випробувальний центр проводить дослідження зразків харчової продукції за зверненнями фізичних осіб.

    Адреса випробувального центру:

    м. Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька, 127

    кабінет № 19.

    Звертатись до начальника випробувального центру Стасів Тетяни Генадіївни

    з 8.00 до 17.00 з понеділка по п’ятницю

    тел. робочий: 8 (0342) 56-89-82

    Акт відбору зразків продукції

    форми протоколу випробувань

    Перелік випробувань (досліджень), які необхідні для експорту продукції

    Правила відбору та транспортування зразка